Oldalak

2016. március 31., csütörtök

Dobáld el útközben

Te mikor futsz?
Értem, a busz után.
Az nem lesz elég, de megnyugtatlak mostanában én még ennyit sem.
Akkor jó, együtt fogunk nyögni, levegő után kapkodni, 
urambocsá cifrákat mondani.
 illusztráció: Hokata

A futás hatékonyságát nem kell bizonyítanom. javítja az állóképességet, fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, megelőzhetők a szív és érrendszeri betegségek, erősíti az izomrendszert, lassítja az öregedést, remek depresszió ellen, boldogsághormont szabadít fel…és melléktermékként megszabadít a fölös kilóidtól.
Mi kell hozzá?
Az elhatározásod.
Hú az nekem most nagyon megvan, emlékszem régen amikor futottam mennyire jó volt amikor már belejöttem, meg sem kottyant egy huzatra 6-7 km, kirobbanó formában voltam. Ja, és hihetetlenül megnőtt a kreativitásom, remek ötletek pattantak ki a fejemből. Csak a hülyeségemnek tudható be, hogy akkor abbahagytam.
Egy jó futó cipő.
Azt mondják ezen nem szabad spórolni. Én most egy 5 éves kiharcolt futócipővel rendelkezem, tudom jobb lenne, ha mezítláb futnék. Már gyűjtögetek egy újra, rajta van a szülinapi listámon. Pont ma gondoltam, hogy kiplakátozom, hogy lássa a család, nehogy má brillköves gyűrűt vegyenek.
Hetente háromszor fél óra.
Bár hol is laksz, mindenhol lehet találni helyet a futásra. Én szerencsés vagyok, mert egy lakóparkban lakom, középen park, körben az út 250 m (így a távot is tudom kontrollálni), igaz betonon futok, na de majd lesz jó cipőm hozzá.
 futóruha
igazából bármibe futhatsz, lényeg, kényelmes legyen, ne akadályozzon a mozgásban, s mindig az időjárásnak megfelelően öltözz.
+ luxuscikkek, esetleges fölös holmik, ki hogy gondolja:
fejhallgató,
én szeretek közben zenét hallgatni, dübörög az AC/DC, ezt a zenét annyira megszoktam, hogy ha meghallom valamelyik számot, gondolatban már futok is, kár, hogy így nem használ (közben horgolhatnék).
pulzusmérő
szeretnék, hogy tudjam, mikor égetem a leghatékonyabban a zsírt.
Most ezt úgy tudom valamennyire belőni, hogy olyan szinten „lihegősen” futok, hogy ha akarnék beszélgetni, tudnék.
stopper
ha nagyon kell, van az órámon is, de ha úgyis zenét hallgatsz a telefonodról, azon is van.

És jöjjön az edzésterv, puskázva a profiktól:

Az edzésterv minden héten 3 futóedzést, 3 pihenőnapot és 1 szabadon választható egyéb típusú mozgást, például biciklizés, úszás, aerobic, erősítés (vagy helyette igény szerint pihenést) tartalmaz. A futóedzéseknél található rövidítéseket a következők szerint kell értelmezni: a "8x: 1p futás-2p séta"  jelentése, hogy előbb egy percig fuss, majd utána két percig sétálj, és ezt a váltakozó futás-séta kombinációt ismételd meg nyolcszor egymás után. A futást laza, "beszélgetős"  tempóban végezd, azaz olyan tempót válassz, amely mellett képes lennél egy futótárssal beszélgetni.
Fontos, hogy a pihenőnapok és edzések sorrendjét betartva, az első hetekben a sérülések elkerülése érdekében ne fuss egymást követő napokon! A lábaknak ugyanis szükségük lesz a pihenőnapokra a regenerálódáshoz. Ugyanilyen fontos, hogy a futóedzések előtt 5-10 percig gimnasztikai gyakorlatokkal melegíts be, és az edzés végén 5-10 percen át nyújtógyakorlatokkal lazítsd ki megfáradt izmaidat. 



kép forrása
Hétfőn kezdjük?
(addig érleld a gondolatot)
.
A hétfő biztos menni fog :)

2016. március 30., szerda

Neked mi az üzemanyagod?

Még véletlenül sem biztatlak arra, hogy mindenféle meggondolás nélkül gyere velem.
Ami nálam működik, lehet neked nem jó, nem vagyunk egyformák.
Figyeld meg magad, s jó eséllyel kiderül, hogy neked mi az az élelmiszer ami a legtöbb energiát adja.

Akár tehetsz egy próbát is.
Két remek reggelit hozok példának:
Ha reggel megeszel két tükörtojást sonkával, kenyér nélkül, ez meddig elég, hány óra múlva éhezel meg?
A másik finom reggeli, zabkása, valamilyen gyümölccsel, mikor éhezel meg utána?

Én elárulom a két tükörtojással simán kibírom ebédig, míg a zabkása után egy óra-két múlva már azon jár az agyam, mit lehetne enni. Nálam a szénhidrát még további szénhidrátokat követel, és nincs megállás. Egy alma után fél óra múlva ölni tudnék valami kajáért.
Az én üzemanyagom a fehérje (sok zöldséggel támogatva). Erre én a magam megfigyeléséből jöttem rá, s három éve ezen elv segítségével szabadultam meg 18 kilótól (amitől, most megint szeretnék megszabadulni).
A múlt héten találtam rá egy oldalra, ahol majd minden elméletem igazolást nyert, itt egy teszttel te is kiderítheted te milyen típusba tartozol, a szénhidrát, vagy a fehérje a legjobb neked.
Igaz, hogy e teszt szerint is, és a paleó étrend szerint is a tejtermékektől is hízom, de abból nem engedek, imádom a sajtot, tejfölt, túrót, joghurtot, és az előző sikeres fogyásom is erősen támogatták, szeretem őket, nálam maradnak. Ugyanígy vagyok a hüvelyes zöldségekkel, bizony kell nekem a bab, a borsó, a csicseriborsó, és hummmm a kukorica... és kávét is iszom, bocs (cukor nélkül, mindigis így szerettem)
Ami még fontos a sok víz, legalább 2 l egy nap,, ásvány, bubis, nem bubis, én még a csapvizet is favorizálom, nálunk jó, de tudom, hogy nem mindenhol, így nézz utána. Teák: gyógynövény, gyümölcs, vörös, zöld, fekete (ritkán, nincs vele bajom, de valamiért nem annyira kedvenc)

Gyorsan hamarjában le is rajzoltam az én ételpiramisom.


Alapesetben nem szeretek főzni, de amikor diétázom, és használnom kell a fantáziám, akkor élvezem.
Mivel itthon dolgozom, ezért sokszor két ecsetvonás között kell elkészülnie az ételnek, ezért lehetőleg semmit sem bonyolítok túl, van már az étlapomon pár finom "bármennyit ehetek belőle" típusú fogás. Mert azt nem tagadom, imádok enni.

2016. március 23., szerda

Megettem már a kenyerem javát


Ahogy mondani szokták megettem már a kenyerem javát, van némi tapasztalatom fogyás hízás terén. 3 éve szuperül leadtam 18 kilót, fél év alatt, különösebb megerőltetés nélkül, egy percet sem éhezve, akkor ettem amikor akartam, csak kiiktattam pár ételt a repertoáromból.

Az én mummusaim: 
kenyér (fehér, barna, fekete…szőke), mindenféle pékárú, úgy általában a gabonák (engedmény a zabnak jár- mértékkel), 
krumpli, rizs, 
cukor,

Utána tartottam is magam a jó formámban, élvezve annak minden előnyét, egy évig.
Aztán a kisördög aki ott van a fülem mögött, persze sugdosott- csak egy picit egyél- na én meg a pici. Ha rákattanok, nincs leállás, vagy semmi, vagy minden, sajnos aranyközépút nincs. Irigylem azokat akik ott tudják hagyni az étel egy részét a tányéron, mondván már jóllaktak, én egy morzsát sem. 
Így történt, hogy 2 év alatt mostanra megint rosszban vagyok a mérleggel, de leginkább magammal.
Tehát vissza a jól bevált módszerhez, de nem diétaként tekintve rá, hanem életmódváltásként,
ahol akkor ehetek amikor akarok, és annyit amennyi jólesik, s közben még fogyok is.
Nekem ez a tuti, már bizonyított, csak én utána eltoltam.

Miket ehetek? 
a mummusaimon kívül mindent.

Rengeteg zöldség, 
hús,tojás, hal, , 
gyümölcs,
tejtermék
olaj, zsír (kacsa, kókusz), hidegen sajtolt olajak, 
zab és maglisztek mértékkel.
ha édesre vágyom: aszalt gyümölcs, méz (de lehetőleg ne vágyjak rá) Nem vicc, de egy idő után az ízlelőbimbóim az almát is édességként élvezik. (ha nem tapasztalom, nem hiszem)

Ez a sorrend jellemző a mennyiségekre is, a zöldségből kerül a legtöbb az asztalra.

Neked ez hogy hangzik?
Elkísérsz ezen az úton?

De futni kell velem, na… most még nem gyorsan (erről majd később)